Знаете ли как се става евродепутат, какво работи той и каква

...
Знаете ли как се става евродепутат, какво работи той и каква
Коментари Харесай

Каква заплата получава един евродепутат?

Знаете ли по какъв начин се става евродепутат, какво работи той и каква заплата получава? Ако не знаете – ето отговорите.

" Заплатата е 10 000 евро преди облагане с налози. След това, несъмнено, получавате сума за ръководство на офиса си всеки месец и политическата ви партия ви поддържа. Така, че средствата са доста положителни ", споделя ирландският евродепутат Франсис Фицджералд. 

" Всички получаваме една и съща заплата. Мисля, че е към 9 000 евро преди налозите. След налозите зависи и от националното облагане ", добави пред NOVA немският евродепутат Дамиан Бьозелагер. 

" Можем да имаме най-много четири души в Брюксел и в случай че към момента има бюджет, можем да имаме и локални асистенти, с цел да се грижат за уговорките ни ", обяснява Бьозелагер. 

" Ако желаете хора с повече опит, евентуално ще имате по-малко асистенти, тъй като ще плащате повече. Всички сме склонни да имаме стажанти, през петте години. Те получават по 1 000 евро на месец, това не е доста, с цел да живеят в Брюксел, само че по този начин ги поддържаме. Аз да вземем за пример имам единствено двама чиновници, стажантите работят с тях ", споделя още Фицджералд. 

Знаете ли, че 70% от законите в страните членки идват от Европарламента? С други думи съвсем всички закони, които би трябвало да съблюдаваме, са основани от евродепутатите и точно по тази причина е значимо всяка страна да изпрати там най-подготвените си представители.

" Ако поемете отговорност за даден отчет, на процедура би трябвало да станете специалист по него. Ако решите да работите по директивата за насилието над дами, за каквото работя аз, би трябвало да си безспорен специалист, тъй като водите преговори. Преговарянето по едно досие може да отнеме две години. Трябва в действителност да знаете какво заявявате и какъв резултат желаете ", уточни ирландският евродепутат. 

" Моите тематики са свързани с имиграцията, регламента за Internet of Things, изборното право на Европейския съюз. Също по този начин работя по пакета за възобновяване след COVID-19 и по финансовата помощ, която беше изпратена на Украйна. Знам във всеки закон за кой текст съм преговарял и мога да ви кажа по какъв начин съм повлиял. Намирам това за доста удовлетворяващо и занимателно ", посочва германският евродепутат. 

Но и в този парламент има една измама – мъчно някой може да бъде самостоятелен. За да има един народен представител въздействие, той би трябвало да стане част от огромно политическо семейство, другояче си по-скоро си ненужен, счита Дамиан Бьозелагер. 

" Трябва да се присъедините към някое главно политическо семейство, с цел да можете да създавате и променяте закони ", акцентира той. 

" Според мен е мъчно да бъдеш самостоятелен. Всеки тук принадлежи към политическо семейство. Колкото по-голямо е то, толкоз по-голямо въздействие имаш ", допълни Фицджералд. 

Именно поради това Бьозелагер основава партия през 2017 година и приема идеята да покаже на младите гласоподаватели, че политиката не е надалеч от тях. И в случай че желаят да трансформират разпоредбите, би трябвало да се научат да играят играта.

" Мисля, че от време на време имаме възприятието, че сред нас и политиците има стъклена стена. Ако живеете в апартамент със съквартиранти, се събирате всяка вторник вечер, с цел да решите кой ще изнася боклука и кой ще почиства кухнята и банята. Това е система за ръководство. Ако живеете в къща със 100 души в разнообразни жилища, бихте избрали един човек от апартамент да ви съставлява на срещата. Когато става дума за страна,в която има 85 милиона души, би трябвало да има повече представители, които да работят за общите ползи. И в случай че живеете в Европа, с половин милиард души, е същото. Ето за какво имаме Европейски парламент - с цел да може да съставлява другите ползи ", обяснява германският евродепутат. 

И все пак интензивността на младите е извънредно ниска, когато пристигна ред на избори за Европейски парламент. Затова по време на тази акция от Брюксел взеха решение да се извърнат за помощ към обществените мрежи и да покажат депутатите в друга светлина – тази на инфлуенсърите.

" Трябва да въздействаш на другите хора. Всъщност считам, че да си политик значи да ръководиш въздействие ", казва ирландският евродепутат. 

" Всички ние влияем на другите хора доста. Това е нашата работа, само че има странни неща, които би трябвало да обясняваме на нашите гласоподаватели и на всички, които се интересуват. Смятам, че обществените медии са добър метод да създадем това ", посочва Бьозелагер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР